به گزارش همشهری آنلاین، در ابتدای این همایش حجت الاسلام سید عبدالفتاح نواب نماینده ولی فقیه در حج و زیارت در سخنانی با بیان اینکه، باید نسب خود با امام حسین(ع) را بشناسیم، گفت: ممکن است فردی از روی عشق و علاقه با امام حسین نسبت داشته باشد و برخی هم در مسیر و در سلوک امام حسین باشند.
حقوق اجتماعی؛ مهمترین عامل و معیار در سلوک امام حسین
نواب با بیان اینکه، حرکت در مسیر و سلوک امام حسین(ع) باعث میشود انسان تا انتها با امام حسین بماند و هرگز از مسیر اصلی برنگردد، تصریح کرد: همه کسانی که در کربلا و تا شهادت در کنار امام حسین(ع) ماند تابع سلوک امام حسین(ع) بودند.
نماینده ولی فقیه در سازمان حج و زیارت، حقوق اجتماعی را مهمترین عامل و معیار در سلوک امام حسین دانست و گفت: امام حسین را باید از نو شناخت؛ سلوک امام حسین را باید شناخت و تابع آن بود.
وی با بیان اینکه، حقوق اجتماعی و حقوق انسانی مقدمه شناخت حقوق الهی است، تاکید کرد که اگر کسی به حقوق انسانی بیتوجه باشد به حقوق الهی عمل نکرده است.
نواب همچنین گفت: در کربلا، امام حسین به همه کسانی که در کربلا همراهشان بودند تاکید کردند که اگر حقی برگردنشان هست یا اگر بدهی دارند، در کربلا نمانند و برای ادای دین برگردند چون ایشان عمل به حقوق اجتماعی را بسیار مهم و اساسی می دانستند.
۳ مولفه برای تقویت سرمایه اجتماعی
در ادامه همایش دکتر جلیل دارا سرپرست مجمع بین المللی اساتید مسلمان دانشگاهها و دبیر همایش انا من حسین(ع) در سخنانی گفت: برای اینکه سرمایه اجتماعی در جامعه تقویت شود به ۳ مولفه نیازمندیم؛شبکه عظیم و قدرتمند،همکاری شبکه ای و اعتماد.اجتماع بزرگ اربعین بزرگترین شبکهای است که همه ملت ها را با بالاترین همکاری شبکهای در خود جمع کرده است.از اجتماع عظیم اربعین نباید به سادگی عبور کنیم.
دارا در ادامه گفت: در مدتی که فراخوان همایش انا من حسین(ع) اعلام شد ،۴۰ مقاله به دبیرخانه همایش ارسال و ۱۵ مقاله را برای ارائه در همایش نظر گرفتیم.
در ادامه همایش تعدادی از اساتید دانشگاه و پژوهشگران در حوزه علوم اجتماعی، سیاسی و قرآنی در موضوع راهپیمایی اربعین به ارائه مقالات و پژوهش های خود پرداختند.
در ادامه همایش حسین الاسدی از اساتید دانشگاه بغداد در ارائه مقاله خود گفت:احیای شعائر حسینی در این راهپیمایی عظیم شایسته توجه است.
وی افزود:اولین کسی که توانست یک انقلاب اجتماعی با مقبولیت اجتماعی در طول تاریخ ایجاد کند امام حسین(ع) بود.پس از انقلاب حسینی، انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی توانست با ایجاد مقبولیت اجتماعی، تحولات عمیقی را در ایران، منطقه و جهان رقم بزند.
در ادامه همایش دکترهادی عبدالملکی پژوهشگر و استاد دانشگاه در ارائه پژوهش خود گفت: جانفشانی شهدای محور مقاومت خصوصا در عراق و سوریه توانست از حرکت عظیم راهپیمایی اربعین پاسداری و آن را جاودانه کند.
نادیده گرفتن کرامت انسانی موجب گمراهی انسان میشود
در ادامه لاله افتخاری استاد دانشگاه مقاله ای با عنوان «مبانی انسان شناسی کرامت انسانی زوار الحسین با تاکید بر قرآن و سیره امام حسین (ع)» ارائه کرد.
افتخاری با اشاره به اینکه حفظ کرامت انسان حق طبیعی هر شخص مسلمان و از آموزه های دینی است گفت: نادیده گرفتن کرامت انسانی موجب گمراه شدن انسان میشود.
وی با اشاره به اینکه موضوع کرامت از آموزه های قرآن است، گفت: عزیزان عراقی در واقع پیام قرآن را گرفته و کرامت انسانها و زوار را حفظ میکنند. در ادیان الهی کرامت انسانی از جایگاه مهمی برخوردار است هر کس در هر دینی است از کرامت خاص برخوردار است
این استاد دانشگاه زائر اربعین را دارای کرامت وجودی دانست و گفت: انسان کریم است و خدا برای خلقت انسان به خود تبریک گفته است و اینکه خدا با دمیدن روح به انسان کرامت هم به انسان عنایت کرده است.
افتخاری با اشاره به اینکه در اصطلاح دینی کرامت به معنای احسان خداوند است گفت: کرامت و مشتقاتش ۴۷ بار در قرآن تکرار شده است و بر این اسای کرامت انسان یا ذاتی است و یا اکتسابی.
وی ادامه داد: کرامت ذاتی را همه زائران اربعین برخوردارند و شایسته کرامت هستند، میزبانان عراقی هم سنگ تمام گذاشته و معیارشان حسین (ع) است و دین و آیین و ملیت زائر را نمی پرسند.
افتخاری در پایان گفت: امام حسین (ع) از لحظهای که از مدینه راه افتاد تا رسیدن به کربلا و گودال قتلگاه عبودیت را داشت و تسلیم بود، پس زائران ایشان هم از عبودیت برخوردارند.
طریقت حسینی تنها راه یک فرقه و گروه خاص نیست
در ادامه همایش نورالدین شیرین از جمهوری ترکیه مقاله خود را ارائه داد. نورالدین شیرین گفت:امروز دو اجتماع بزرگ جهانی امت اسلامی به تعداد میلیونی وجود دارد. اول زیارت بیت الله در پاسخ به ندای ابراهیمی و دوم زیارت کربلا که عشق حسینی به واسطه اربعین به راه افتاده است.
شیرین ادامه داد:امروز وقتی میخواهیم به عنوان امت اسلامی بر اساس ارزشهای خود زندگی کنیم، وقتی میخواهیم خودمان را بر اساس ارزشهای خود بسازیم، وقتی میخواهیم بایستیم و خود را از دست ظالمان و مستکبران دنیا رهایی دهیم، باید راه حسینی را طی کنیم. چون رسول خدا وقتی فرمود حسین از من است و من از حسینم، این راه، این مسئولیت و این هدف را به ما نشان داد.
این پژوهشگر ترکیهای در پایان گفت:طریقت حسینی تنها راه یک فرقه و گروه خاص نیست. این راه «لا اله الا الله محمدرسول الله» است. این راه آزادگان است. این راه مومنان و صالحان و شهداست.
در ادامه دکتر سید علیرضا صفوی استاد دانشگاه قم در ارائه مقاله خود گفت:از بانیان همایش اربعین قدردانی می کنم.در قرآن کریم، انسان موجودی است که زندگی او مبتنی بر سعی و تلاش است؛ البته این سعی، یک تلاش جهت دار است و جهت آن در قرآن حق مدارانه است.
وی با اشاره به آیاتی از قرآن کریم، گفت حرکت و تلاش امام حسین در کربلا مصداق سعی و تلاش عقل مدارانه و حقیقت مدارانه در مقابل تلاش باطلگرایانه گمراهان بود.
در ادامه همایش انا من حسین (ع) دکتر نیره قوی استاد دانشگاه تهران در ارائه مقاله خود گفت:مخاطب پیام امام حسین (ع)همه افراد بشری هستند.پیام امام حسین (ع)در انما خرجت لطلب اصلاح فی امت جدی دو وجه سلبی و اثباتی دارد.امام خمینی در زمانی که دین به حاشیه رفته بود انقلاب عظیم اسلامی را به راه انداخت و با استعانت از دو پیام الهی (و لا تطع الکافرین) و (انی خرجت لطلب اصلاح فی امت جدی) توانست اتفاقات عظیمی را در ملت و امت اسلامی رقم بزند.
انتقاداتی از معماری بناهای مسیر کربلا به نجف
در ادامه قاسم کریمآبادی استاد معماری درباره معماری بناهای مسیر کربلا به نجف صحبت و انتقاداتی را مطرح کرد.
وی با بیان اینکه شعائر اسلام از طریق معماری پا میگیرد، گفت: من چندین سفر به عراق و سوریه داشتم و با مرحوم مهندس شهرستانی فعالیتهایی درباره جمع کردن و اصلاح کارهایی که در شرایط بد حمله آمریکاییها در کاظمین و سامرا رخ داده بود و باید ترمیم میشد انجام دادیم.
وی با بیان اینکه باید در کارها طرح تفصیلی داشته باشیم گفت: متاسفانه آنچه مشاهده میشود این است که برنامه ای در ساخت و سازهای مسیر کربلا به نجف وجود ندارد، در حالی که باید در کارها طرح تفصیلی داشته باشیم، البته کارهایی انجام شده اما براساس الگوی معماری انجام نشده است.
این کارشناس معماری ادامه داد: ۱۷ سال قبل که ما به اینجا آمدیم و کار را شروع کردیم، اطراف کربلا کاملا کویر بود اما امروز میبینیم که خیلی عجولانه کار شده و الگویی به کار نرفته است، شاید کسانی که کار کرده اند، با خود گفته اند فعلا کارهایی را انجام دهیم و در کنارش بهره برداری هم داشته باشیم.
وی با بیان اینکه طرح تفصیلی برای هرکاری در زمینه معماری و شهرسازی باید انجام شود گفت: افرادی که اینجا کار میکنند باید مدیریت صحیح را در معماری پیشنهاد دهند، حتی افرادی که تنها هم کار میکنند باید الگوهای صحیح داشته باشند و بدون الگو کار نکنند.
کریم آبادی در پایان گفت: من تقاضا میکنم در مسیر صحت عمل را ببینید و اجازه ندهید هر چیزی را بسازند اگر میخواهیم کار کنیم باید اساسی کار کنیم.
نظر شما